Pirinci kusursuz pişirmeniz için önemli 5 nokta
1) Pirinç ve kullanılacak su miktarını ölçün
2) Pişirme süresini doğru ayarlayın
3) Pişirme sırasında buharın yok olmaması için tencerenin kapağını sıkıca kapatın.
4) Pişme süresi sonunda tencerenin kapağını açıp pirincin pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer pirinç tamamen suyunu çekmemiş ve iyice pişmemişse 2 veya 4 dakika daha pişirin. Pirinci eğer çukur bir tencere içinde pişirdiyseniz bekletmeden yayvan bir kap veya tepsi içine alın.
5) Mevcut buharın çıkması için pişmiş pirinçleri çatalla veya delikli kaşıkla karıştırın.
Uzun taneli pirinç: Uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. Pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur.
Orta boy taneli pirinç: Uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. Pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır.
Kısa taneli pirinç: Kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan taneler. Pişirilmiş taneler yumuşaktır ve birbirine yapışır.
Aromatik pirinç: Kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. En yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della'dır.
Basmati pirinci: Pişirildiğinde kuru ve tane tanedir. Pişirildiğinde sadece uzunlamasına şişerek ince uzun bir şekil alan uzun taneli bir pirinçtir.
Jasmine pirinci: Pişirildiğinde yumuşak, nemli ve birbirine yapışık olan ince uzun taneli bir pirinçtir.
Della pirinci: Uzun taneli pirinç iki ABD'de geliştirilen basmati pirincinin çaprazlanmasıdır. Basmatiye benzer bir aroması ve tadı vardır ve pişirildiğinde kuru ve tane tane olur. Ancak, pişirilmiş taneler kadar uzun ve ince olmaz, çünkü taneler pişirildiğinde normal uzun taneli pirinç gibi hem uzunlamasına, hem de genişlemesine şişer.
Tatlı pirinç: Kısa, tombul, opak taneli pirinç. Pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur.
Arborio pirinci: Tanesinin ortasında beyaz benek bulunan yarışeffaf, tombul bir pirinç. Uzunluk/genişlik oranı ve nişasta özelliklerinden dolayı ABD'de orta boy pirinç sınıfına, diğer ülkelerde ise kısa taneli pirinç sınıfına girer. En yaygın kullanım alanı Risotto'dur; bu pirinç ortası sakız gibi, etrafındaki doku da yapışkan olan bir form oluşturur.