Sokak Sütü : Gelişmiş ülkelerde çoktan unutulan ancak ülkemizde hala var olan bir tüketim şeklidir.
Süt, mikroorganizmalar için uygun ortamdır ve bu yüzden kolayca bozulabilir dolayısıyla da ağlığımız için tehlikeli olmaktadır. Ayrıca sokak sütlerine dayanıklı olabilmesi için soda, karbonat gibi bazı maddeler eklenmekte hatta yağının alınarak yerine su katılması ile de besin değerleri ile oynanabilmektedir. Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığı için tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükü artmakta ve bunun sonucunda da ısı ile yok edilemeyen toksinlerin oluşumuna neden olmaktadır.
Pastörize ve Uzun Ömürlü Süt : İşlenmiş içme sütleri, fabrikalarda süzülme, yabancı maddelerden temizlenme, istenmeyen kokuların alınması (deoderizasyon), standardizasyon ve homojenizasyon işlemlerinden geçmektedir. Pastörize sütler, kaynama derecesinin altında belli bir sıcaklıkta sütün doğal niteliklerinde değişiklikler oluşturmadan hastalık yapan etmenlerinden tamamen, diğer etmenlerden de çoğunlukla arınmış bir içme sütüdür. Soğukta muhafaza edilmek şartıyla saklanma süreleri 2 gündür.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından kutu, Sterilize ve UHT olarak ta tanımlanırlar. Özel bir teknolojik işlemle 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak içlerinde sütün bozulmasına neden olan ve hastalık yapan etkenlerin tümü imha olmuş bir içme sütü çeşididir. Aseptik şartlarda doldurulan karton kutularda piyasaya arz edilir. Teknolojisi gereği soğuk zincire gerek kalmadan 4 ay kadar dayanan bu sütler kesinlikle katkı maddesi içermez.
![]() |
İşlenmiş içme sütleri tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler : 1- İşlenmiş içme sütlerini evlerde kaynatılmamalıdır. 2- Pastörize sütler tüketilene kadar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
4- İşlenmiş içme sütlerinin dayanıklılığını azaltmamak için, kaplara boşaltılıp muhafaza edilmemelidir. 5- İşlenmiş sütleri satın alırken, üretim ve son kullanma tarihlerine mutlaka bakılmalıdır. |